TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, "Türkiye, yapay zeka çağında edilgen bir ülke olmayacaktır" dedi.
Dönmez, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapor ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Komisyonun kuruluş süreci, çalışma dönemi ve raporun hazırlanış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dönmez, "Bugün burada yalnızca bir raporun tamamlanışını değil; Türkiye’nin dijital çağdaki konumuna dair stratejik bir iradenin somutlaşmasını konuşuyoruz çünkü yapay zeka artık yalnızca bir teknoloji başlığı değildir. Yapay zeka; ekonomik rekabetin belirleyicisi, ulusal güvenliğin çarpanı, toplumsal dönüşümün hızlandırıcısıdır. Ve en önemlisi; veri çağında egemenliğin yeni tanımıdır. Raporumuzun temel yaklaşımı nettir: Türkiye, yapay zeka alanında sadece uygulayıcı ya da tüketici değil; geliştiren, düzenleyen ve küresel normlara katkı sunan bir aktör olmalıdır. Bir G20 üyesi olarak hedefimiz yalnızca ekonomik büyüklüğümüzle ilk 20 içinde yer almak değildir. Hedefimiz; teknoloji üretim kapasitemiz, dijital altyapımız ve insan kaynağımızla da ilk 20 içinde kalıcı bir şekilde konumlanmaktır. Bu bir prestij meselesi değildir. Bu; rekabet gücü, stratejik bağımsızlık ve gelecek vizyonu meselesidir. Biz, ‘Teknolojiyi tüketen değil, üreten Türkiye’ idealini yapay zeka alanında da hayata geçirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yapay zekanın büyük fırsatlar sunduğu kadar ciddi riskler de barındırdığını vurgulayan Dönmez, "Algoritmik ayrımcılık, veri güvenliği ihlalleri, mahremiyet sorunları, istihdam dönüşümü ve etik sınırlar; mutlaka doğru yönetişim mekanizmalarıyla ele alınmalıdır. Komisyonumuz; etik standartların belirlenmesi, risk temelli regülasyon modeli geliştirilmesi ve kurumsal koordinasyonun güçlendirilmesi yönünde somut öneriler ortaya koymuştur. Bizim yaklaşımımız yasaklayıcı değil; düzenleyici ve dengeleyicidir. Amacımız inovasyonu boğmak değil; güven ortamı oluşturarak sürdürülebilir bir ekosistem inşa etmektir" dedi.
"Türkiye, yapay zeka çağında edilgen bir ülke olmayacaktır"
Yapay zeka alanında atılacak her adımın insan onurunu, temel hak ve özgürlükleri, adaleti ve şeffaflığı merkeze almak zorunda olduğunu dile getiren Dönmez, "Bu rapor; teknolojik ilerleme ile demokratik değerler arasında güçlü bir denge kurma çabasının ürünüdür. Komisyon çalışmalarımız boyunca gördüğüm en kıymetli husus şudur: Türkiye’nin geleceği söz konusu olduğunda, ortak akıl ve ortak sorumluluk bilinci güçlüdür. Bugün geldiğimiz noktada şunu açıkça ifade etmek isterim; Türkiye, yapay zeka çağında edilgen bir ülke olmayacaktır. Türkiye, dijital dönüşümün sadece tüketicisi değil; üreticisi ve düzenleyicisi olacaktır. Türkiye, insan odaklı yapay zeka yaklaşımıyla bölgesel bir güçten küresel bir öncüye doğru kararlılıkla ilerleyecektir" şeklinde konuştu.