Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen C-130 tipi Türk askeri kargo uçağına yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde hazırlanan Jandarma kriminal raporuna göre, kazaya dış müdahale ya da patlayıcı bir unsurun neden olduğuna dair herhangi bir bulguya ulaşılamadığı belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Askeri Suçları Soruşturma Bürosu, 11 Kasım 2025’te Gürcistan’da düşen ve 20 askerin şehit olduğu Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait C-130 tipi uçağa ilişkin soruşturmasını devam ediyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerine ait "A400M" tipi uçakla Tiflis’ten Ankara Mürted Hava Meydanı’na getirilen şehitlerin naaşları üzerinde Adli Tıp Kurumu’nda yapılan incelemelerde tamamlanarak dosyaya eklendi. Dosyaya giren Jandarma Genel Komutanlığı kriminal raporunda, uçağın enkazı üzerinde yapılan ilk teknik incelemelerin sonuçları yer aldı.
Raporda, şu ifadeler yer aldı:
"Uçağın yakınında patlayacak herhangi bir mühimmatın yapacağı şarapnel izine ve mühimmatın isabet etmesi sonucu oluşturacağı hasar izine de rastlanılmamıştır. El yapımı patlayıcı düzeneğinin patlaması neticesinde oluşacak patlama izine veya herhangi bir patlayıcı madde düzeneğiyle bu düzenek unsurlarına da rastlanılmamıştır."
Raporda, yangın başlatıcı petrol türevi ya da alevi hızlandırıcı herhangi bir maddeye rastlanmadığı belirtilirken, enkaz üzerinde gerçekleştirilen element analizlerinde de şüpheli bir kimyasal bulguya ulaşılamadığı ifade edildi.
Yürütülen süreç sonrasında, önce kaza kırım ön raporunun, ardından ise kesin raporun hazırlanacağı öğrenildi.