Muğla ile Macaristan arasında iş birliği gündemi

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mtis, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Muğla ile Macaristan arasındaki iş birliği imkanları, turizm başta olmak üzere çeşitli alanlarda geliştirilebilecek ortak çalışmalar ele alındı.

Muğla ile Macaristan arasında iş birliği gündemi

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mtis, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Muğla ile Macaristan arasındaki iş birliği imkanları, turizm başta olmak üzere çeşitli alanlarda geliştirilebilecek ortak çalışmalar ele alındı.

Başkan Ahmet Aras, Muğla’nın turizm, tarım, gastronomi ve kültürel zenginliklerine dikkat çekerek ilin dört mevsime yayılan turizm potansiyelini vurguladı. Ayrıca kültürel mirasın korunmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Görüşmede, Muğla’nın Macaristan’da daha etkin tanıtılması ve Macar turist sayısının artırılması yönünde yapılabilecek çalışmalar görüşüldü. Büyükelçi Mtis ise Türkiye’nin Macar turistler için önemli destinasyonlardan biri olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin geliştirilmesinin önemine değindi.

Toplantıda ayrıca çevre, atık su yönetimi ve kültür alanlarında Avrupa Birliği projeleri kapsamında geliştirilebilecek ortaklık imkânları gündeme geldi. Milas’taki Macar evlerinin restorasyonuna yönelik iş birliği konusu da gündeme geldi.

Macar Evleri gündemdeydi

İki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlar çerçevesinde Milas’ta bulunan Macar evleri de görüşmede ele alındı. Söz konusu yapıların iki ülke ilişkilerinin somut göstergeleri olduğu ifade edilirken, bu yapıların restorasyonuna yönelik iş birliği imkânları değerlendirildi. Ziyaret, karşılıklı iyi niyet temennileriyle sona erdi.

Başkan Aras: "Uluslararası iş birliklerini önemsiyoruz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ziyarete ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Muğla’mız sahip olduğu doğal, kültürel ve ekonomik değerlerle uluslararası iş birliklerine açık güçlü bir kenttir. Macaristan ile özellikle turizm, kültür ve çevre alanlarında geliştirilecek ortak çalışmaların hem kentimize hem de iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu tür temasları artırarak Muğla’yı dünya ölçeğinde daha görünür kılmaya devam edeceğiz" dedi.

Akdeniz’in iklim direnci için uluslararası buluşma

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 2-3 Nisan 2026 tarihlerinde Fas’ın Tanca kentinde düzenlenen ve Akdeniz’in iklim afetlerine karşı direncini artırmayı amaçlayan uluslararası çalıştaya video mesaj gönderdi. Akdeniz’in küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı ısınan bir ‘iklim sıcak noktası’ haline gelmesi ve son yıllarda artan sel, aşırı yağış ve yangın gibi afetlerin etkileri doğrultusunda düzenlenen çalıştayda; şehirlerarası iş birliği, çok katmanlı yönetişim ve sürdürülebilir toparlanma mekanizmaları ele alındı.

COP31 ve UCLG Dünya Kongresi öncesinde önemli bir hazırlık platformu niteliği taşıyan etkinlikte, iyi uygulama örneklerinin paylaşılması, finansman araçlarının değerlendirilmesi ve Akdeniz genelinde uygulanabilecek ortak bir yol haritası oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda Muğla’nın iklim nötr hedefi, çevre yatırımları ve bölgesel iş birliklerine yönelik çalışmaları da çözümün önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER