Kırklarelili Dilem, avokado çekirdeğinden ürettiği doğal renk maddesiyle Türkiye birincisi oldu

Kırklareli Atatürk Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Dilem Aloğlu avokado çekirdeğinden ürettiği "doğal renk maddesi" ile katıldığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje yarışmasında Türkiye birincisi oldu.

Kırklarelili Dilem, avokado çekirdeğinden ürettiği doğal renk maddesiyle Türkiye birincisi oldu

Kırklareli Atatürk Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Dilem Aloğlu avokado çekirdeğinden ürettiği "doğal renk maddesi" ile katıldığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje yarışmasında Türkiye birincisi oldu.


Kırklareli Atatürk Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Dilem Aloğlu avokado çekirdeğinden ürettiği "doğal renk maddesi" ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje yarışmasına katıldı. 18 bin 712 öğrencinin katıldığı yarışmada Aloğlu, avokado çekirdeğinden ürettiği "doğal renk maddesi" ile Türkiye birinciliği elde etti.


Aydınlık kimya öğretmeni Derya Ertuğrul ile yaklaşık 1 yıl Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Laboratuvarlarında çalışma yaptı.


Aloğlu ve öğretmeni Derya Ertuğrul için Atatürk Ortaokulu Müdürü Turan Baş okul bahçesinde bir ödül töreni gerçekleştirdi.


Ödül töreninde konuşan Dilem Aloğlu, herkesin her alanda kendine güvenmesi ve inanması gerektiğini belirterek, “TÜBİTAK 2204B 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldım. Projemin konusu avokado çekirdeğinden doğal renk elde edilmesi ve farklı gıdalarda kullanılması. Projemin başlangıcı tamamen bir tesadüf oldu. Ben avokado tükentmeyi seven birisiyim. Bir gün yine avokado yerken çekirdeğini kenara ayırdım. Kardeşim daha sonra çekirdeğin tadını merak edip ısırdı. Bir süre sonra çekirdeğe tekrar baktığımda çekirdeğin kırmızı olduğunu fark ettim. Bu durumu Fen Bilileri öğretmenin Derya Ertuğrul ile paylaştım. Çalışmalarımız sonucunda bu konuda daha önce bir çalışma yapılmadığını gördük. Konuyla ilgili bir proje yapabileceğimizi düşündük ve çalışmalarımıza başladık. TÜBİTAK 2204B’ye başvurduk ve projemiz kabul edildi. Ön değerlendirme geçtikten sonra İstanbul Avrupa finalinde 1. oldum. Daha sonra Türkiye finallerinde de Türkiye birinciliğini kazandım. Küçük bir tesadüf ile başlayan yolculuğum bilimsel bir proje oldu. Bir çok bilim insanının da buluşlarında tesadüf yok mu. Önemli olan bu tesadüfleri araştırarak ve yılmadan çalışarak başarıya dönüştürmektir. Hangi alanda olursa olsun kendinize inanın ve güvenin” dedi.


Aloğlu da kendisine destek veren annesi Hatice Aloğlu ile öğretmenlerine teşekkür etti


Konuşmanın ardından okul müdürü Turan Baş, Dilem Aloğlu ve Fen Bilgileri öğretmeni Derya Ertuğrul’a plaket takdim etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER