Haber Manşet Gazetesi

CHP Genel Başkanı Özel: "Sosyal demokratların yönettiği bir Türkiye oluşturacağız"

POLİTİKA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Gençlik Örgütü Dünya Kongresi’ne konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Gençlik Örgütü Dünya Kongresi’ne konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Gençlik Örgütü Dünya Kongresi’ne katıldı, 150 ülkeden 250 gence seslendi. Barselona’ya hep birlikte gideceklerini söyleyen Özel, "Bugünlerde mobilizasyonu, küresel mobilizasyonu konuşuyoruz. Türkiye’de mobilizasyon, gençlerin harekete geçtiği ve ilk başlatıcısı olduğu eylemlilik süreci dünya için önemli bir örnektir. Türkiye’de Brezilya’da yaşanan benzer bir süreç yaşanıyor. Lula’ya atılan iftiraları, hapiste tutulmasını ve seçime sokulmamaya çalışılmasını hatırlayın. Lula başardı, şu an ülkesinde Cumhurbaşkanı. Eğer biz başarırsak, neyi başarmış olduğumuzu bir düşünün arkadaşlar. Şunu başarmış olacağız. 90 milyona yakın nüfusuyla, genç nüfusuyla, kendini Avrupa’nın bir parçası, Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmayı en önemli hedefi olarak gören sol, sosyal demokrat bir parti, Sosyalist Enternasyonal’in bileşeni bir parti, 90 milyonluk bir ülkede iktidar olacak. Biz son seçimlerde yerel yönetimleri yüzde 65’ini kazandık. 47 yıl sonra birinci parti olduk. Bütün anketlerde birinci partiyiz" diye konuştu.

"Sosyal demokratların yönettiği bir Türkiye oluşturacağız"

Öngörmedikleri şeylerle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Özel, "21’nci yüzyılın ikinci çeyreği yaklaşırken hep şu endişeden bahsediyorduk ve şunu konuşuyorduk. Yapay zeka, ışıksız fabrikalar, robotlar, robotların oluşturacağı işsizlik ve o kendi kendini yönetebilen makinelerin birbiriyle konuşup, birbiriyle öğrenmesi insanlık için tehdit midir? Bunu hala daha tartışmalıyız. Ama öngörmediğimiz bir şeyle karşı karşıyayız. Dünyanın otoriter popülist liderleri birbirleriyle konuşuyorlar ve birbirlerinden öğreniyorlar. Bir ülkede çıkan bir kısıtlayıcı yasa, bir diğerine ilham ya da cesaret kaynağı oluyor. Dezenformasyon yasaları, baskılar, düşünebildiğiniz otoriter popülist liderlerin ülkelerine, dünyaya ve demokrasiye yaşattığı gerileme. Birbirlerinden destek, cesaret ve ilham alıyorlar. Buna karşı yapılması gereken tek şey; ilericilerin birbirleriyle aynı bugün olduğu gibi konuşmaları, birbirlerinden öğrenmeleri, birbirlerine ilham ve cesaret vermeleri. Biz sizlerden güç ve cesaret alıyoruz. Gösterilen uluslararası dayanışmayı çok önemsiyoruz. Artarak devam etmesini istiyoruz. Birimizin düştüğü yerde elinden bayrağı diğeri alıyor ve yürümeye devam ediyor. İki sene sonra 100 yıl önce olduğu gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda verdiği antiemperyalist mücadele, dünyanın bütün mazlum milletlerine, ezilen ülkelerine, sömürülen ülkelerine, işgal edilmeye çalışılan ülkelerin ilham olmuştu. Ve bunun dünyadaki bütün sol, sosyalist hareketlere ilham olacağını, buradaki mobilizasyonun küresel mobilizasyon mücadelemize çok önemli katkılar sağlayacağını, Türkiye örneği ile ki, öyle bir ülke oluşturacağız ki 90 milyona yakın nüfusuyla İran’ın komşusu, sosyal demokratların yönettiği bir Türkiye. Rusya’ya sınır, sosyal demokratların yönettiği bir Türkiye. Avrupa’ya elini uzatmış, üç köprüsü ile Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan sosyal demokratların yönettiği bir Türkiye. Müslüman olan, demokratik yönetilen, hak ihlalleri olmayan, kadın haklarına saygılı, gençleri ve bilimi baş tacı yapan bir Türkiye. Bu Türkiye, Avrupa’ya da dünyaya da çok şey kazandıracak" dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.