Haber Manşet Gazetesi

Uluslararası 3. Digital Film Festival İstanbul Ödülleri sahiplerini buldu

İSTANBUL

Uluslararası 3. Digital Film Festival İstanbul Ödülleri, 21 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması’nda düzenlenen görkemli kapanış ve ödül töreni ile sahiplerini buldu. Bu yıl 14 ülkeden 30 filmin resmi seçkide yer aldığı festival, üretken yapay zekânın dönüştürdüğü yeni anlatılarla bağımsız kısa filmlerin yenilikçiliğini buluşturarak, İstanbul’un kültürel hafızasında kalıcı bir iz bıraktı.

Uluslararası 3. Digital Film Festival İstanbul Ödülleri, 21 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması’nda düzenlenen görkemli kapanış ve ödül töreni ile sahiplerini buldu. Bu yıl 14 ülkeden 30 filmin resmi seçkide yer aldığı festival, üretken yapay zekânın dönüştürdüğü yeni anlatılarla bağımsız kısa filmlerin yenilikçiliğini buluşturarak, İstanbul’un kültürel hafızasında kalıcı bir iz bıraktı.

18-21 Ekim tarihleri arasında Uluslararası 3. Digital Film Festival İstanbul’da düzenlenen ücretsiz film gösterimleri, söyleşiler, paneller ve atölyelerle İstanbul, dört gün boyunca dijital sinemanın kalbi oldu. Digital Film Academy yürütücülüğünde gerçekleştirilen festivalin ana partneri Doğuş Üniversitesi, kazanan yönetmenlere sunduğu yüksek lisans burslarıyla bu yıl da genç sinemacıların akademik gelişimine katkı sağladı. 2025 DFFI’nin jüri heyeti yönetmen Özcan Alper başkanlığında oyuncu Bennu Yıldırımlar, sanat yönetmeni Natali Yeres, akademisyenler Prof. Dr. Hülya Önal, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bülbül, sinema yazarı Sadi Çilingir ve dijital sanatçı Ecem Dilan Köse’den oluştu. Jüri, Kurmaca, Animasyon, Belgesel, Yapay Zeka Destekli, Deneysel, Moda ve Video Art ana kategorilerinde yer alan 21 finalist film arasından ödülleri belirledi.

Yeni bir dönem, yeni bir anlatı: Sinemada üretken yapay zeka

2025 DFFI’nin ana teması, sinemanın geleceğine yön veren "Yeni Bir Dönem, Yeni Bir Anlatı: Sinemada Üretken Yapay Zeka" üzerine inşa edildi. Festival süresince düzenlenen ücretsiz paneller, söyleşiler ve atölyeler, katılımcılara sektörün öncü isimleriyle bir araya gelme ve üretken yapay zekânın sinemada açtığı yeni anlatı imkanlarını keşfetme fırsatı sundu. Festival Başkanı İlknur Doruker, "Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk kez ayrı bir kategori olarak yer verilen Yapay Zeka Destekli Filmler bu yıl daha da ileri taşındı. Festival, bu kez izleyicilere AI sunucu eşliğinde hibrit bir izleme deneyimi sunarak dijital sinemanın geleceğine sahne oldu" dedi.

Uluslararası 3. Digital Film Festival İstanbul’da ödül alan isimler ise şöyle:

En İyi Uluslararası Film: Claimant (Yön. Nadereh Sadat Serki) İran

En İyi Ulusal Film: Garan (Yön. Mahsum Taşkın) Türkiye

En İyi Kurmaca: Claimant (Yön. Nadereh Sadat Serki) İran

En İyi Animasyon: Volcelest (Yön. Eric Briche) Fransa

En İyi Belgesel: Sezenler Olsun (Yön. Adem Giliz) Türkiye

En İyi Yapay Zeka Destekli: Memory Maker (Yön. Nik Kleverov) ABD

En İyi Deneysel: I You He / She We You They (Yön. Sevin Yaman) Türkiye

En İyi Moda: Echo Bloom (Yön.Kasumi Hiraoka) Japonya

En İyi Video Art: You Will Always Be Welcome Here (Yön.Samuele Portera) İtalya

En İyi Yönetmen: Eric Briche (Volcelest) Fransa

En İyi Senaryo: Blue Dove and The Pomegranate Tree (Xun Hu) ABD

En İyi Kurgu: Claimant (Yön. Nadereh Sadat Serki) İran

En İyi Sinematografi: Across the Waters (Viv Li)

En İyi Sanat Yönetimi: Mx. (Wwenen Lusa)

En İyi Ses/Müzik: Volcelest (Eric Briche)

En İyi Kadın Oyuncu: Qinglian Zhao (Across the Waters) Fransa

En İyi Erkek Oyuncu: Yavuz Akkuzu (Garan) Türkiye

DFA Özel Ödülü: Blue Dove and The Pomegranate Tree (Xun Hu) ABD

UN Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Teması Özel Ödülü: Sezenler Olsun (Yön. Adem Giliz) Türkiye.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.